Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Att bli domare

I Sverige spelas varje år flera tusen handbollsmatcher av våra drygt 130 000 spelare. Alla dessa matcher kan spelas tack vare våra domare.

Att vara handbollsdomare är ofta väldigt roligt, utmanande, utvecklande och ibland svårt. Man växer som männsika, får bra träning, bidrar till sportens utveckling och tjänar lite pengar för sin insats.

Antalet utbildade domare i HF Syd stiger för varje år men vi behöver ändå bli fler!

Varmt välkommen!

Utbildning av domare
Vår domarutbildning i distriktet går från DU (steg) 1 = minihandboll upp till DU 6 = handboll på seniornivå, där varje steg i utbildningen är anpassad efter den nivå du ska döma på med uppföljning och vidareutbildning. Utbildningen är delvis digital. Du kan börja gå DU 1 det år du fyller 14 år. Normalt sett går du sedan ett steg om året. Alla domarutbildingar genomförs i HF Syd av utbildare från förbundet. DU1 och DU2 genomförs på Föreningsnivå i samverkan med den lokala föreningen. DU3 - DU 6 genomförs av Distriktet. De högsta stegen genomförs av Svensk handbollförbundet.

Internationell karriärsmöjlighet
Domarskapet är ett spännande uppdrag med möjligheter som på sikt kan innebära lika stora framgångar som man kan nå som spelare eller tränare för den som är beredd att satsa. Under senare år har svenska handbollsdomare vid flera tillfällen nominerats att döma matcher i stora internationella mästerskap som EM och VM, både inom den traditionella handbollen, men även inom beachhandbollen. Vi har återkommande representation av svenska domare också i de stora internationella klubblagstävlingarna som exempelvis Champions League.

Mentorer viktig komponent
Domaryrket är traditionellt mansdominerat och det är glädjande att det under de senaste åren är en betydande ökning, främst på lägre nivåer, av tjejer som väljer att bli domare. Svensk handboll har, liksom många fler idrotter, få tjejer/kvinnor i högre tränarpositioner och det är samma problematik inom domaryrket, även om det finns några domarpar på högsta nivå.

Inom svensk handboll utbildas många domare på lägre nivåer men svårigheten är att behålla dem över tid. Olika projekt har satts igång för att ytterliggare vässa domarskrået för framtidens utmaningar. Vi har sett att det ibland är attityden mot framförallt unga domare som gör att dessa väljer att sluta döma handboll och det krävs en förändring. Många föreningar gör ett fantastiskt jobb gällande attityder, normer och värderingar och det är många gånger helt avgörande för att skapa ett positivt klimat på planen. Tillsammans jobbar vi med detta under kampanjnamnet #schysstmatch.

Handboll är en fysisk och tuff sport, men också ärlig. Vi pratar ofta om fair play och den mentaliteten ska genomsyra all vår verksamhet. Vi ska alltid visa respekt för varandra, både på- och utanför planen och det gäller alla, med- som motspelare, tränare, ledare, funktionärer, domare, föräldrar och publik.

Mentorerna har en viktig uppgift i att stötta domarna under deras aktiva karriär och är en viktig komponent för vi ska kunna behålla fler domare under längre tid.

 

Publicerad: 2022-10-04

Senast uppdaterad: 2023-09-22

Författare: Camilla Rohlén