Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Mentorskap

Mentorskap är tillsammans med utbildningen våra viktigaste verktyg för att utveckla duktiga domare som trivs och utvecklas.

Grundbulten är att ha en trivsam och utvecklingsorienterad miljö i hallarna där fokus ligger på hur vi gemensamt kan bli bättre och alla tar ansvar.

Inom handbollsfamiljen sitter vi samma båt och utvecklingen av spelare och ledare går hand i hand med utvecklingen av domare och funktionärer.

Utan domare och funktionärer kan vi inte genomföra vår sport och det är vårt gemensamma ansvar att få fram kompetenta personer!

HF Syd har ett ambitöst program i tre steg:

  1. Föreningsmentorer på steg 1 och 2.
  2. Distriktsmentorer för domare på steg 3, 4 och 5
  3. En särskild Mentorsgrupp på DU6.

En mentor är ett vuxet stöd en person att prata med och en person att luta sig på. Alla mentorer erbjuds kostnadsfri utbilding samt ett möte med HF Syd.

Övergripande målsättningar

  • Utöka och utveckla mentorskapet av domare i HF Syd.
  • Bygga en Domargemenskap.

Delmål

  • Vi eftersträvar fokus på gemenskap och utveckling vilket leder till fler domare som vill satsa mot DU6 och uppåt.
  • Få in domarna i handbollsgemenskapen genom bl a att alla domare bjuds in till olika HF Syd event
  • Behålla så många domare så länge som möjligt på så bra nivå som möjligt

Mentor i föreningen
På föreningsnivå är det vår gemensamma målsättning att samtliga föreningar skal ha en eller flera domarmentorer som följer upp och stödjer domarna inom föreningen på steg 1 och 2. HF Syd erbjuder en kostnadsfri utbilding av dessa mentorer samt ekonomiskt bidrag om 4000:- till de föreningar som genomför sin plan!

För att vara Domarmentori förening skall man vara med på vår årlliga digtal träff som bruikar genomföras i september. Förkrav är att man skall vara intresserad av att stödja ungdomar och vara beredd att lägga lite tid. Man behöver inte ha arnhet av att vara domare.

Mentor i HF Syd
HF Syd utser i samverkan med Domarklubbarklubbarna mentorer som tar hand om domarna från DU3 och uppåt. Dessa mentorer kommer att följa upp olika domarpar på seriematcher och vid cuper.Slutligen har vi ett mindre antal mentorer som stödjer våra domare på DU6.

Projekt i mentorskap
HF Syd jobbar med två olika projekt i mentorskap. Dels Distriktets Utvecklingsgrupp för lovande domare som blivit nominerade dels har vi ett Tjejprojekt med utvalda tjejer.

 

Publicerad: 2022-10-04

Senast uppdaterad: 2023-09-22

Författare: Camilla Rohlén