Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Handboll på kortplan från säsongen 2024–2025

Från och med säsongen 2024–2025 rekommenderar Svenska Handbollförbundet att distrikten i U10-klasserna bjuder in till spel 5 mot 5 på kortplan.

Svenska Handbollförbundet (SHF) har gjort en översyn av barnhandboll i syfte att anpassa utövandet av sporten till barns intressen, förutsättningar och förmågor. Tidigare har en anpassning av tävlingsbestämmelserna för barn- och ungdom gjorts och nu införs rekommendationer om att flickor och pojkar U10 (födda 2014) spelar 5 mot 5 (fem utespelare plus en målvakt) på kortplan med måtten 26x20 meter.

Bakom införandet ligger ett långsiktigt utvecklingsarbete som distrikten och SHF har gjort tillsammans. Spelformer för kortplansspel började diskuteras redan säsongen 2018–2019.

- Vid Svenska Handbollförbundets samverkanskonferens i januari 2019 gjordes ett avstamp för fortsatt etablering av hallar utrustade för kortplansspel, säger Svenska Handbollförbundets Tävlingschef Adam Engström.

Säsongen 2019–2020 organiserades spel på kortplan av såväl distriktsförbund som enskilda sanktionerade turneringar.

- Det gav ett positivt utfall och beslut om en bredare etablering togs då av SHF, säger Adam Engström.

Säsongen 2020–2021 införde Svenska Handbollförbundet officiellt spelformer för spel på kortplan och stödmaterial presenterades för distriktsförbunden. Nu tar svensk handboll nästa steg.

- Syftet med anpassningarna är att skapa en enhetlig och mer attraktiv och lättillgänglig spelform för barn. Vi får fler barn i rörelse under längre tid och fler utvecklande spelsituationer på planen. Vi ser också en vinning i att bättre kunna nyttja idrottshallarnas spelytor. En hall med fullstor plan kan enkelt delas upp för att bedriva både spel på kortplan och minihandboll samtidigt, vilket också ger möjlighet till fler barn i rörelse på samma yta än tidigare.

Spel på kortplan blir också en naturlig övergång från minihandboll till spel på helplan.

Vid frågor, kontakta Adam Engström, Tävlingschef, Svenska Handbollförbundet.

 

Publicerad: 2024-04-24

Senast uppdaterad: 2024-04-24

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!