Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Hand the Ball och VM-dagen från en lärares perspektiv

"Det blir alltid många elever när Hand the Ball-aktiviteterna finns ute på skolgården som rastaktivitet. De älskar verkligen de gröna små bollarna och vill leka med dem så fort de får syn på dem"

Inför VM i Göteborg som arrangerades i december har Handbollförbundet Väst tillsammans med Hand the Ball certifierat 8 skolor runt om i Göteborg för att sprida handbollen. Under hösten har dessa skolor genomfört den så kallade VM-dagen där de fått sig tilldelat pedagogiskt lärande material inom olika ämnen. På själva VM-dagen har de gjort flaggor, färglagt handbollsbilder, bakat chokladbollar, haft rörelseaktiviteter och mycket mer. Efter att skolan genomfört sin VM-dag fick de biljetter till Scandinavium för att heja fram Sverige under mästerskapet. En av lärarna som genomförde detta var Mikael Özkanat från Sjumilaskolan. Här delar han med sig av sina tankar kring Hand the Ball och VM-dagen.

Hur länge har ni kört Hand the Ball på er skola?

-Vi har kört Hand the Ball i över ett år nu.

I vilka sammanhang använder ni er av Hand the Ball?

-Vi använder oss av Hand the Ball på fritidsverksamheten i samband med fritidsgympa, lekar både inomhus- och utomhus och massagesagor. I idrottsverksamheten används Hand the ball också i form av olika lekar och introduktion till handboll som bollsport. Som rastaktivitet har vi använt Hand the Ball väldigt flitigt i form av olika aktiviteter med bollarna, hopfällbara målet och reboundern. Vi har haft väldigt roligt med Hand the Ball i alla väder vilket bevisar att handboll kan spelas på olika sätt och väderlek.

Vilka årskurser vänder ni er till?

-Det har berört mestadels elever på lågstadiet (F-3).

Är det uppskattat?

-Det är väldigt uppskattat från eleverna. Det blir alltid många elever när Hand the Ball-aktiviteterna finns ute på skolgården som rastaktivitet. De älskar verkligen de gröna små bollarna och vill leka med dem så fort de får syn på dem.

Vad tycker ni Hand the Ball ger för mervärde?

-Boll är alltid något som är som ett dragplåster. Det är alltid kul att leka med boll så det uppskattas från våra elever oavsett ålder. Det som har gett upphov till det är just de värdegrundsorden som finns på bollarna som utförs i praktiken också. Vi försöker alltid att jobba med värdegrundsarbete och Hand the Ball har också format sig efter det. Alla aktiviteter som görs aktiverar dessa värdegrundsord och tillämpas ute på skolgården men också i klassen. Resultatet blir att vi får en mer rolig, trygg, trevlig, vänlig, respektfull och positiv skola.

Märker ni att intresset för handboll ökar?

-Vi tror på att det gör det då handboll har varit en mindre attraktiv bollsport. Fotboll har länge och hos många varit den sport som är mest populär. Nu så har de sett att handboll utövas i klassen, ute på skolgården och att det finns klubbar i skolans sporthall som HK Warta som erbjuder handboll på fritiden helt kostnadsfritt. Vi har i och med VM-dagen haft en heldag med bara handboll för elever som går på fritids under höstlovet. Vi har under ett helt år arbetat med Hand the Ball flitigt i fritidsverksamheten och rastverksamheten. Vi kommer att fortsätta det fina arbetet som Hand the Ball har gett oss till Sjumilaskolan. Det är ett arv och en tradition som kommer att fortsätta i vår skola.

Kommer ni besöka VM i december?

-Ja, det kommer vi att göra. Många är väldigt exalterade då ingen har varit på en handbollsmatch förut. De kommer att sitta där med sina fina VM-t-shirts och sina egengjorda flaggor och heja på det lag de känner för att göra. Vi tror på att de kommer att vara gladast över att de fått uppleva något sådant. De kommer nog minnas i framtiden dessa fina minnen och upplevelser dem fått.

Är det något mer du vill förmedla kring ert Hand the ball-arbete?

Ett väldigt fint initiativ. Att ha tagit idén från Afrika och faktiskt sett att behovet inte är så långt bort, har möjliggjort att introducera handboll på ett mer kreativt sätt. Att implementera det på ett pedagogiskt sätt med ett helhetsperspektiv och i ständigt utvecklande har berört oss i verksamheten som jobbar med dessa elever dagligen. Det har gett upphov till att vi idag kan ha aktiviteter inom handboll när eleverna är i klassrummet, är utomhus, är i hallen etc. Vi har till och med haft massagesagor med dessa mjuka gröna bollar. Vi har kommit närmare handbollen tack vare engagemanget som finns runtomkring Hand the Ball. Vi som lärare kan bara tacka och buga för att ni sätter ett plus i kanten på vår verksamhet. Det underlättar vårt arbete med dessa elever. Deras skola och fritid blir mer meningsfullt tack vare er närvaro och brinnande engagemang. Fortsätt med det fina arbete som ni har påbörjat, det betyder jättemycket!

Publicerad: 2024-01-09

Senast uppdaterad: 2024-01-09

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!