Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Sverige i kamp om bronset när VM avslutas

Två nordiska länder kan ikväll skriva VM-historia - vi ser fram mot en spännande avslutning på VM 2023 där Sverige kan vinna brons och därmed nå sin högsta VM-placering någonsin - och Norge kan bli VM-främst genom alla tider.

Bilden: För sista gången i VM 2023 ser vi i eftermiddag Sverige på line up inför match. Sverige kommer att antingen tangera sitt bästa VM-resultat och bli fyra, eller vinna VM-brons och ta en historisk VM-medalj för Sverige. Här Sverige på line up när allting startade i Scandinavium i Göteborg den 1 december 2023 mot Kina. Foto: Bildbyrån.

Dagens matcher, söndag 17 december

Idag avslutas VM 2023.

10:15 Placeringsmatch 7-8: Montenegro-Tjeckien
13:00 Placeringsmatch 5-6: Tyskland-Nederländerna
16:00 Bronsmatch: Sverige-Danmark
19:00 Final: Frankrik-Norge

Montenegro-Tjeckien, match om 7-8 plats
Båda lagen kommer till spel med en förlustsvit på tre matcher, inklusive de sista i huvudomgången och de två därefter under den sista helgen i Herning. Trots detta siktar de på att bjuda på en spännande match när VM avslutas.

Marketa Jerabkova förväntas bli den nya skyttedrottningen i VM, då hon leder skytteligan med imponerande 58 mål, elva fler än Henny Reistad och Eliza Buceschi. Tjeckiens vänstersexa har varit enastående i turneringen.

Tjeckien, som behöver en seger för att säkra sin bästa prestation någonsin i turneringen, ställs mot ett starkt Montenegro, som har kämpat intensivt i varje match, inklusive under kvartsfinalförlusten mot Danmark med 24–26.

Montenegro har ett av turneringens bästa försvar, med endast 23,1 insläppta mål i snitt hittills. Utmaningen för dem blir att möta det tjeckiska laget, som har tre spelare bland de tio bästa i skytteligan – Jerabkova, Veronika Malá (femte plats med 43 mål) och Charlotte Cholevová (tionde plats med 41 mål).

Tyskland-Nederländerna, match om 5-6 plats
Tyskland har säkrat sin bästa placering i VM sedan 2007 och strävar efter en stark avslutning. Trots att Nederländerna endast har förlorat en match i turneringen, kvartsfinalen mot Norge (23-30), har de förlorat chansen till en medalj och siktar nu på en placering bland de sex bästa. Laget saknar Estavana Polman, som ersatts av Catherina Molenaar som gör debut i VM på seniornivå. De senaste fem mötena mellan länderna har resulterat i tre segrar för Nederländerna och två för Tyskland, inklusive det senaste mötet där Nederländerna vann med 23–25 och säkrade sin första världstitel.

Sverige-Danmark, bronsmatch
Den danska besvikelsen var enorm när de förlorade chansen att säkra VM-titeln på sin hemmaplan, i Jyske Bank Boxen i Herning efter förlusten mot Norge (28–29) efter förlängning i den första semifinalen, trots att de hade en ledning med så många som sex mål i första halvlek.

Danmark kommer till spel utan linjespelaren Kathrine Heindahl, som gjort framträdande prestationer både framåt och bakåt efter som hon ådrog sig en knäskada i den andra halvan av semifinalen och blir borta i minst tre månader. Trots detta har Danmark en av de bästa trupperna sett till bredden, och kommer att gå in med full kraft i bronsmatchen. Hittills har Danmark spelat sex bronsmedaljmatcher i VM-historien, där de vunnit tre och förlorat tre.

Danmark har bättre VM-meriter än Sverige som bara har spelat en bronsmedaljmatch, i Tyskland 2017, då de förlorade mot Nederländerna med 21–24. Tomas Axnérs lag kommer dock att sikta på att skriva Svensk VM-historia och vinna sin första medalj någonsin i VM.

"Vi måste glömma semifinalförlusten mot Frankrike och tro på oss själva för att vinna den första medaljen för Sverige. Vi hoppas att vi kommer att få ett starkt och välbehövligt stöd," sa Sveriges lagkapten Jamina Roberts till ihf.info.

Danmark har vunnit fyra av de fem senaste mötena, men Sverige vann senast de två skandinaviska krafterna möttes VM med 26–23, i kvartsfinalen i Tyskland 2017.

Frankrike - Norge, final
I finalen möts Frankrike och Norge, detta efter att Frankrike besegrade Norge med knappa 24–23 i den avslutande matchen under huvudrundan i Trondheim. Det blir femte gången som dessa två lag möts i en VM-final.

Den franske tränaren Olivier Krumbholz betonar betydelsen av att vara i final och ser fram emot att återigen ställas mot Norge. Krumbholz, som är en nyckelfigur på Frankrikes bänk, gör sitt sista VM-framträdande, han har tidigare meddelat att han kommer att pensionera sig efter OS i Paris 2024.

Norge, det mest framgångsrika laget i VM-turneringens historia, har en imponerande meritlista och spelar VM-final för nionde gången. De har fyra segrar och fyra förluster hittills. Om de besegrar Frankrike i årets final blir de det första laget att vinna VM fem gånger. Under semifinalen mot Danmark visade sig Norge från sin bästa sida med fantastiska prestationer, särskilt från vänstersexan Henny Reistad, som imponerande gjorde 15 mål på 17 försök.

Inför finalen ligger Reistad på andra plats i skytteligan med 47 mål, medan Frankrikes främsta målskytt, Chloe Valentini, har 34 mål och befinner sig på en 22:a plats. Skillnaden i antalet gjorda mål mellan Frankrike och Norge är endast 15, och båda lagen går in i finalen med starka anfall.

Fram till mötet i Trondheim hade Norge vunnit tre raka matcher mot Frankrike, inklusive finalerna i VM 2021 och EM 2020, samt semifinalen i EM 2022. Trots dessa tidigare förluster har Frankrike, i årets turnering, visat att de kan besegra det mest framstående laget i damhandbollens historia.

Slutplaceringar VM 2023

1 – (klar för OS)
2 – (klar för OS-kval)
3 – (klar för OS-kval)
4 – (klar för OS-kval)
5 – (klar för OS-kval)
6 – (klar för OS-kval)
7 – (klar för OS-kval)
8 –
9 – Brasilien
10 – Ungern
11 – Slovenien
12 – Rumänien
13 – Spanien
14 – Kroatien
15 – Angola
16 – Polen
17 – Japan
18 – Senegal
19 – Österrike
20 – Argentina
21 – Serbien
22 – Sydkorea
23 – Ukraina
24 – Kamerun
25 – Island
26 – Kongo-Brazzaville
27 – Chile
28 – Kina
29 – Paraguay
30 – Kazakstan
31 – Iran
32 – Grönland

* Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
* Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-17

Senast uppdaterad: 2023-12-17

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!