Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

I kväll kan Sverige skriva VM-historia

Med start 21:00 ikväll, fredag den 15:e december 2023, hoppas det svenska damlandslaget på att kunna skriva ytterligare VM-historia genom att för första gången vinna en VM-semifinal.

Bilden: Svensk segerglädje efter att ha vunnit kvartsfinalen mot Tyskland och säkrat en semifinalplats för andra gången i historien, den 13 december 2023 i Herning, Danmark. Foto: Bildbyrån.

Dagens matcher, fredag 15 december

Placeringsmatcher plats 5-8, Herning, Danmark
11.30 Tyskland - Tjeckien
14.30 Montenegro - Nederländerna

Semifinaler, Herning, Danmark
17.30 Danmark - Norge
21.00 Sverige - Frankrike

Tyskland - Tjeckien
Både Tyskland och Tjeckien har redan säkrat sina platser i det kommande OS-kvalet och har inget annat än slutplaceringen i VM att spela om under förmiddagen idag.

Tyskland har chans att säkra sin bästa placering sedan bronset i Frankrike 2007. För Tysklands del blir det avgörande om man kan peppa sig själva efter den smärtsamma kvartsfinalförlusten mot Sverige där man misslyckades med att göra mål under matchens inledande 14 minuter och låg under med 16-6 i paus.

Tjeckien har som sämst säkrat en tangering av sin främsta placering i VM-sammanhang, åttondeplatsen från VM i Tyskland 2017. Tjeckien har också den unika möjligheten att kunna få in tre spelare bland de tio bästa målgörarna i turneringen, vänstersexan Marketa Jerabkova leder inför matchen statistiken med 51 mål och har förmodligen en möjlighet att säkra titeln som skyttekung.

Montenegro - Nederländerna
Det blir en speciell match för Nederländernas förbundskapten, svenske Per Johansson, som tidigare var förbundskapten för Montenegro mellan 2017–2020 innan han ersattes av nuvarande Bojana Popovic.

Båda lagen kämpar om att kunna, som bäst, placera sig på femte plats i årets VM. Nederländerna kan ta sin fjärde topp-5-placering på de fem senaste VM-turneringarna. 2021 kom laget 9: a.

Montenegro har förlorat tre matcher, men hela tiden spelat med stort hjärta och glöd är nog sugna på att avsluta med flaggan i topp.

Båda lagen har hittills släppt in färre än 23 mål per match och det kommer sannolikt att handla om vilket lag som har bäst effektivitet i anfallet för att kvalificera sig för att spela match om femte- och sjätteplats på söndag.

Danmark - Norge
En spännande semifinal väntar när Danmark möter Norge i den första semifinalen för dagen. Som en av värdnationerna för turneringen kommer antingen Danmark eller Norge att säkra en plats i finalen.

Mötet är också en episk kamp mellan två framstående skandinaviska rivaler, som tillsammans har vunnit imponerande 17 medaljer och fem av de 25 titlarna i VM-historien. Deras senaste möte var också i en final - EM 2022, där Norge, med en imponerande comeback, tog hem segern med 27:25.

Norge är i sin 11:e semifinal i VM och har överväldigande statistik med åtta vinster och endast tre förluster. De har också vunnit åtta av de senaste elva mötena mot Danmark.

Med den bästa offensiven i turneringen, i genomsnitt 35 mål per match, och starka defensiva siffror är Norge på papperet favoriter. Men Danmark kommer att vara stärkta av stöd från sina fans på läktaren och med tidigare framgångar, kommer att ge allt för att utjämna oddsen.

Den danska målvakten Sandra Toft ser fram emot en magisk match och jagar sin första internationella titel. Danmark har visat en imponerande utveckling de senaste åren och strävar efter att avsluta turneringen på hemmaplan med seger i Herning.

Sverige - Frankrike
För sex år sedan skrev Sverige VM-historia genom att säkra sin första semifinalplats med en 26-23-seger mot Danmark. Trots att de den gången slutade på fjärde plats efter en förlust med 23-25 i semifinalen mot Frankrike, kommer historien att upprepas på fredagskvällen i Jyske Bank Boxen i Herning. Frankrike och Sverige kommer återigen att mötas för att kämpa om en plats i finalen.

Sverige, som aldrig tidigare har nått finalen och som förlorade semifinalen i Tyskland 2017, står inför Frankrike, som har vunnit samtliga sex semifinaler de har spelat och avancerat till finalen vid varje tillfälle. Olivier Krumbholz och hans lag har nått finalen i två av de senaste tre VM-slutspelen och siktar mot att säkra ytterligare en medalj. Sverige, som aldrig tidigare nått finalen, strävar efter att överträffa sitt tidigare fjärdeplatsrekord och ser fram emot en tuff match.

De båda lagen är de enda som har sju raka vinster i årets VM. Trots att Frankrike har det bättre anfallet med 222 mål jämfört med Sveriges 206, har Sverige släppt in det lägsta antalet mål, 19,57 per match, jämfört med Frankrikes 24,57.


Torsdagen den 14 december spelades inga matcher i VM.

 

Slutplaceringar VM 2023

1 – (klar för OS)
2 – (klar för OS-kval)
3 – (klar för OS-kval)
4 – (klar för OS-kval)
5 – (klar för OS-kval)
6 – (klar för OS-kval)
7 – (klar för OS-kval)
8 –
9 – Brasilien
10 – Ungern
11 – Slovenien
12 – Rumänien
13 – Spanien
14 – Kroatien
15 – Angola
16 – Polen
17 – Japan
18 – Senegal
19 – Österrike
20 – Argentina
21 – Serbien
22 – Sydkorea
23 – Ukraina
24 – Kamerun
25 – Island
26 – Kongo-Brazzaville
27 – Chile
28 – Kina
29 – Paraguay
30 – Kazakstan
31 – Iran
32 – Grönland

  • Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
    • Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-15

Senast uppdaterad: 2023-12-15

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!