Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Alice och Line uttagna till EHF:s domarutbildning

EHF arrangerar årligen kandidatkurser för blivande EHF-domare. Vid godkänd kurs får man börja döma i det Europeiska cupspelet samt landskamper.

Kursen hålls tillsammans med någon form av landslagsarrangemang. Den här gången i Litauen i samband med EM för F19 den 7-17 juli. Kursen innehåller teoretiska och fysiska tester samt aktivt dömande i turneringen samt regelgenomgångar och uppföljning av kursinstruktörerna. Kriterierna för att bli nominerad är man dömer i den högsta nationella serien.

Alice Watson och Line Welin är inne på sin första säsong som elitdomare i SHE och Herrallsvenskan, och kan om de blir godkända på EHF:s domarutbildning få börja döma matcher ute i Europa tillsammans med våra övriga internationella domarpar, Mirza Kurtagic/Mattias Wetterwik, Richard Canbro/Jasmin Kliko samt Mattias Fält/Mikael Holm.

Stort grattis Alice och Line! Vi börjar med en klassisk sportfråga;

Hur känns det?
Fruktansvärt bra! Svårt att sätta ord på det, så är det alltid när man nås av sådana här nyheter. Det är något vi har jobbat för så länge men man är ändå aldrig riktigt beredd på att beskedet ska komma, så när det väl gör det blir man lika glad och förvånad varje gång! Så det är en massa glädje blandat med en del nervositet också, det är ett ärofyllt uppdrag och vi vill såklart representera SHF på bästa sätt och göra oss själva stolta. En nominering är ju alltid kul men nu ska man göra jobbet också!

Har detta varit ett mål i er domarkarriär?
Absolut! Vi blev nominerade till EHF:s YRP (Young Referee Programme) hösten 2017, och sedan dess har det funnits på vår karta om än känts långt bort. På grund av pandemin så blev ju allt lite förskjutet också, vilket har gjort att det har känts lite oklart kring om/när det ens kommer en nominering. Men nu står vi här!

Ni är inne på er första säsong som domare i de högsta serierna i Sverige. Hur har det varit och vad känner ni att ni har lärt er/utvecklats?
Det stämmer bra att säsongen 22/23 är vår första som elitdomare, och vi dömer SHE och Herrallsvenskan allra främst. Premiären i HBL får vänta lite till, men är givetvis vårt främsta mål sett till vår nationella karriär i nuläget efter lite bättre matchning i Herrallsvenskan. Det har varit en häftig säsong med många bra matcher och roliga uppdrag, men vi har också upplevt en helt annan press än tidigare. Vi är självkritiska som det är, och värderar också andras åsikter mycket vilket är både en styrka och en svaghet. Den största utmaningen i det blir att prioritera vad man ska ta åt sig, men också när och hur!

Sett till säsongen som helhet är vi nöjda hittills, som alltid är det tufft att komma upp i nya serier med nya lag men vi tycker att vi har utvecklat ett tryggt ledarskap och en nivå som fungerar för oss och spelare/ledare. Vi har ju långt kvar tills vi är där vi vill vara men vi lär oss hela tiden, och här har vårt motto alltid vara att skynda långsamt! 

Berätta lite om sommarens kurs – innehåll, vad innebär det för er domare etc? Vad hoppas ni få med er från kursen?
Vi har ju varit iväg på uppdrag med YRP tidigare och förväntar oss något liknande även denna gång. Vi har ju turen att ha fantastiska förebilder runt oss som har gjort denna resa tidigare, som alltid är där och svarar på frågor eller funderingar om det uppstår! Vi kommer att vara i väg i 10 dagar där vi kommer att döma matcher med stöttning av delegat som ger feedback, sedan sker det även regelprov och beeptest på plats. Utöver det så har man möten där man diskuterar regler, kollar på klipp och försöker nå en samsyn i hur vi ska döma. Så vi hoppas att vi får med oss en massa ny kunskap såklart, men något som är oerhört roligt när man åker iväg på kurser och uppdrag är alla nya bekantskaper! För oss som domare innebär det att vid godkänt kurs har vi licens för att döma handboll ute i Europa helt enkelt.

Vad står närmast för uppdrag i er kalender?
Vi dömer sista omgången i Herrallsvenskan 24/3, och sedan är det dags för några kvalmatcher i första omgången. Där kan det ju fyllas på med fler beroende på hur det går i matchserierna, och så hoppas vi på någon match i SHE-slutspelet och ett av säsongens sista mål är att nå USM:s Finalsteg i maj!

Hur jobbar ni för att vara ert bästa jag i er domarroll t ex med den fysiska formen, ert samarbete och er utveckling?
Det finns så många delar att lägga fokus på när det kommer till att vara en bra domare, inte minst vår fysiska status och regelkunskap men också strategi, samarbete och kommunikation. När det kommer till den fysiska biten har vi personligen valt att ta hjälp av varsin PT, för att vara i en bra form så att vi orkar springa järnet i matcherna vi dömer, men också för att ha huvudet på skaft i 60 minuter. Vi har ju inte någon avbytarbänk att sätta oss på utan vi ska alltid orka 60 minuter, så det krävs absolut en hel del träning för att upprätthålla den formen. Så utöver skola, jobb och dömning blir det mycket träning och återhämtning för att orka prestera.

Vi är ett domarpar som uppskattar mycket kommunikation på planen, vilket kräver ett samarbete mellan oss i paret men också ett samarbete med spelare och ledare. Vi tar ofta hjälp av spelare och ledare för att ha en dialog kring situationer där de har frågor eller funderingar, och det skapar tillit. Nu har vi dömt så länge ihop att vi känner oss väldigt trygga med varandra, men vårt samarbete utvecklas hela tiden. Samarbetet just nu handlar främst om att hjälpa varandra se rätt saker, lämna över vid rätt tillfällen och se till att vi har ögonen på rätt ställe så att vi kan ta rätt beslut. Det är ju en del att hålla koll på samtidigt, så vi måste prata mycket men också prata smart! 

Handbollen utvecklas ju också ständigt, vilket också gör att vi måste utveckla vårt domarskap konstant. Det kommer inte bara nya regler utan också trender, som kan uppstå från lagens sida eller i form av direktiv från förbundet. En stor del av vår roll är ju också att utbilda spelare och ledare i vad som är rätt och fel, och där blir kommunikation en central del såklart.

När det kommer till utveckling generellt så är vi väldigt måna om att vi ska utvecklas hela tiden, vi jobbar mycket med målsättning på både kort och lång sikt. Som vi nämnde tidigare så tycker vi dock att det är viktigt att dra i handbromsen när det behövs, det behöver inte gå fort men det är också viktigt att man inte fastnar. Det kan man undvika på många sätt utan att behöva göra debut i nya serier var och varannan säsong, man kan jobba litet men också stort såklart. Vi lägger också mycket tid på att kolla handboll och prata handboll, där dialogen med spelare, tränare, delegater, andra domare och mentorer blir helt avgörande för vår utveckling - det är så vi känner att vi utvecklas bäst, i samtalen med alla kunniga omkring oss. 

Vi önskar er stort lycka till!

Publicerad: 2023-03-23

Senast uppdaterad: 2023-03-23

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!