Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

IHF fortsätter lansera klisterfria bollar

Det Internationella Handbollförbundet (IHF) har bestlutat att sommarens U19-VM för herrar ska spelas med klisterfria bollar.

Nedanstående text är saxad och översatt från en information som IHF sänt till medlemsförbunden i dagarna.

"IHF har i samarbete med en bollpartner utvecklat en klisterfri boll, under flera år och olika testfaser. Under utvecklingen av bollen låg fokus inte bara på frågor om storlek och vikt (enligt IHF:s bollregler). Ett särskilt fokus låg också på utvecklingen av en helt ny, specifik yta på bollen för att förbättra bollhanteringen vid svettiga händer. Tack vare bollens specifika egenskaper blir användningen av klister för bättre grepp och bollkontroll onödig och bollen kan användas på idrottsplatser där användningen av klister är förbjuden, och spelare tränar och spelar matcher utan det.

Dessutom finns det andra fördelar med att använda klisterfria bollar som att skydda spelarnas hälsa genom att undvika kemiska ämnen som används i klistertillverkning och eliminera risken för skador orsakade av att använda klistret och restklister på banan.

Att hantera en klisterfri boll belastar muskulaturen i underarmen annorlunda än med en boll med klister. Testerna har dock tydligt visat en motsvarande anpassning över en längre träningsperiod och en klisterfri boll användes utan några större problem för första gången vid IHF Damer U18-VM 2022 i Nordmakedonien."


Klisterfria bollar är något mindre i storlek än vanliga handbollar. Nedanstående bild är ett utdrag ur IHF:s bollreglemente:

Utdrag ur IHF:s bollreglemente

Publicerad: 2023-03-14

Senast uppdaterad: 2023-03-14

Författare: Utdrag ur information från IHF

Intressant? Dela gärna!