Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Ola Månsson: "Final4 är prioriterat av spelarna"

Höörs HK H 65 åker till Final4 i Alingsås 24-25 februari som vice cupmästare. Lagets huvudtränare Ola Månsson ser fram emot handbollsfesten.
– Jag tror att det skulle betyda rätt mycket för spelarna att vinna Final4, säger Månsson.

Foto: Bildbyrån. BIld: Ola Månsson, huvudtränare i Höörs HK H 65:s damlag.

Den 24-25 februari spelas damernas Final4 i ATG Svenska cupen. Skådeplats för semifinalerna, bronsmatchen och cupfinalen är Estrad Alingsås.

H65 Höörs HK 65 har på vägen till Final4 i Alingsås eliminerat IF Hallby HK och Skövde HF i åttondelsfinal respektive kvartsfinal. I Handbollsligan dam ligger skånskorna på en tredjeplats.

– Vi är jättenöjda med hela vår höst. Jag minns när jag inför säsongen tippade oss på en fjärdeplats. Då var det en journalist som frågade mig om det verkligen var realistiskt. Då svarade jag: "Kom ihåg att vi är Höör", berättar Månsson som fortsätter:

– Våra bästa matcher har vi gjort efter uppehållet. Men vi har också gjort våra sämsta prestationer. Mot Skara borta i serien var vi inte nära. Och Önnered hemma var ingen av våra bättre matcher.

Är du nöjd med var ni står inför Final4 i Alingsås?

– Ja, det får jag nog säga. Både resultat- och prestationsmässigt.

I semifinal ställs Höör mot Önnereds HK. Under vintern har Skånelaget förlorat två gånger om mot ÖHK.

– I den första matchen mot Önnered var vi skadedrabbade och därför väldigt nöjda med vår prestation. Vi hade bra koll på matchen i 50 minuter, innan Önnered vände och vann. Men hemma mot dem var vi inte alls lika nöjda. Trots att det var likaläge med fem minuter kvar att spela var det Önnereds match helt och hållet.

I båda matcherna hade Höör massor av tekniska fel.

– I hemmamatchen trodde vi att vi var bättre än vad vi egentligen var. Vi måste bli betydligt mer offensiva när vi möter dem i semifinal i cupen, menar Månsson.

Betyder det något att ni har förlorat två raka matcher mot Önnered?

– Klart det betyder något. Allt som händer betyder någonting. De känner nog att de har ett övertag på oss. Men vi mötte dem i slutspel i fjol och då gick vi vidare efter tre segrar. Tittar man över tid och bortser från de två senaste matcherna tycker jag att vi har haft rätt så bra koll på Önnered.

Under säsongen har Emma Rask förstärkt Höör. Men nu när den ordinarie vänstersexan Elsa Åsberg är tillbaka från sin knäskada lär Rask endast finnas med i laget som reserv.

– Jag hoppas att hon inte ska behöva spela Final4, nu när vi har Elsa och Emely Persson friska. Men Emma Rask finns till förfogande, berättar Månsson.

Emma Rask och lagkaptenen Tilda Winberg är de enda i Höörs trupp som var med och vann klubbens första och hittills enda SM-guld. Våren 2017 besegrade de IK Sävehof i Malmö Arena.

Är inte Emma Rasks guldrutin viktig att ha under ett Final4?

– Jo, men den kan väl jag stå för i stället, svarar Månsson, som har varit tränare för Höörs damer sedan 2016.

Tack vare hans långa och framgångsrika tränarkarriär har Månsson en relation till de flesta handbollsorterna i Sverige. Så även Alingsås, där cupvinnaren på damsidan ska koras.

– Jag minns när vi gick till SM-semifinal 2008 med H43 Lund efter att ha eliminerat AHK i Nolhagahallen. Säsongen därefter vann samma AHK-lag SM-guld med Robert Wedberg som tränare. Sen har jag också vunnit Potatiscupen med båda mina söner. I pojkar födda 2005 var vi med båda lagen i final, minns Månsson.

Vilka förväntningar har du personligen på Final4?

– Det är ju lite nyckfullt med ett Final4 till skillnad från ett SM-slutspel. Här kan allt avgöras på en timme. Det blir svårt att rätta till felen. Sportsligt kan jag tycka att en serie och till viss del slutspel är mer rättvist. Men den heter ju cupen och det är det som är charmen. Det finns inga räddningsplankor. Alla fyra lag kan vinna guld, även om Sävehof är favoriter. Jag tror också att det kommer bli en liten försmak på det som kommer i slutspelet senare i vår. Lagen som spelar Final4 kommer förmodligen att mötas igen.

En av Höörs nyckelspelare är mittnian Emma Nuhanovic. Hennes anfallsegenskaper är såpass viktiga för laget att Månsson väljer att vila henne i försvar.

– Vi har gått ganska tungt på få niometersspelare den här säsongen. Vi har gett henne lite vila genom att mer eller mindre helt ta bort henne från försvaret. Detta trots att hon är helt okej bakåt. Men så viktig är hon för oss framåt. Hon har verkligen tagit steg den här säsongen.

Vad skulle det betyda för laget att vinna Final4?

– Jag tror att det skulle betyda ganska mycket. Om man bortser från slutspelet så satte vi topp fyra i serien samt Final4 som mål inför säsongen. Anledningen är att spelarna vill vara med i Final4. Det är prioriterat. Så enkelt är det.

Höörs match mot Önnereds HK spelas klockan 13:30 lördag 24 februari i Estrad Alingsås. Den andra semifinalen mellan IK Sävehof och Kristianstad HK spelas klockan 16:00 samma dag.

Fakta om Höörs HK H 65:

Grundad: 14 november 1965
Bästa cupresultat: Silver (säsongen 2022-2023)
Antal SM-guld: 1 (säsongen 2016-2017)
Lagkapten: Tilda Winberg
Bästa målskytt i cupspelet: Emma Jönsson, 34 mål
Trolig startsjua (anfall): Gry Bergdahl (MV), Elsa Åsberg (V6), Alma Skretting (M6), Johanna Östblom (H6), Wilma Pettersson (V9), Emma Nuhanovic (M9) & Emma Jönsson (H9).

Fyra frågor inför Final4 i Alingsås med Emma Nuhanovic: https://youtu.be/mZgiim8tj98 Länk till annan webbplats.

Vägen till Final4


Gruppspel:

23 augusti, 19.00: Ystads IF–Höörs HK H 65, 0–10
30 augusti, 19.00: Höörs HK H 65–Kristianstad HK, 22–28
2 september, 15.00: Eslövs IK–Höörs HK H 65, 20–39
Höör vidare som grupptvåa

Åttondelsfinal:
4 oktober, 19.00: Höörs HK H 65–IF Hallby HK, 32–22
7 oktober, 15.00: IF Hallby HK–Höörs HK H 65, 27–26
Höör vidare med totalt 58–49

Kvartsfinal:
1 november, 19.00: Höörs HK H 65–Skövde HF, 28–23
5 november, 18.00: Skövde HF–Höörs HK H 65, 27–31
Höör vidare med totalt 59–50

Spelschema, Final4 i Alingsås 24-25 februari:

Lördag 24 februari, 13:30: Höörs HK H 65–Önnereds HK
Lördag 24 februari, 16:00: IK Sävehof–Kristianstad HK
Söndag 25 februari, 13:30: Match om tredjeplats
Söndag 25 februari, 16:00: Final

Köp biljett till Final4 i Alingsås här: https://handboll.ebiljett.nu/Tickets/Choose/2?S=1 Länk till annan webbplats.

OM ATG SVENSKA CUPEN
ATG Svenska cupen är hela Handbollssveriges gemensamma tävling där samtliga föreningar med representationslag, damer och/eller herrar, kan anmäla sitt deltagande. Via kvalspelet i omgång 1–3 kvalificerar sig tio lag till omgång 4, dit de 22 högst rankade lagen i Sverige redan är direktkvalificerade. Efter omgång 4 spelas åttondelsfinaler och kvartsfinaler. ATG Svenska cupen avgörs under ett samlat slutspel, Final4, med semifinaler, bronsmatch och final under en helg. Mer om ATG Svenska cupen. Länk till annan webbplats.

Sedan tidigare står det klart att SVT sänder finalfesterna i ATG Svenska cupen. Detta är första gången någonsin som ATG Svenska cupen, där samtliga representationslag i landet haft möjlighet att delta, avgörs under en finalhelg där semifinalerna spelas under lördagen och bronsmatchen och finalen på söndagen.

OM SHOOT-OUT
I ATG Svenska cupen tillämpas ett handikappsystem där lag från lägre divisioner får lägga tre shoot-out per skillnad i serienivå. Maximalt antal shoot-out för ett lag är dock satt till sex shoot-out före match. Om lagen är från samma serienivå lägger båda lagen tre shoot-out var. Detta moment genomförs före avkast i matchen och resultatet från shoot-out-omgången läggs in som inledande resultat.

TIDIGARE CUPSEGRARE, DAMER
1981:
Stockholmspolisens IF
1982: Irsta HF
1983: Irsta HF
1984: Stockholmspolisens IF
1985: HK Silwing/Troja
1986: Stockholmspolisens IF
1987: Tyresö HF
1988: Tyresö HF
1989: RP IF
1990: Tyresö HF
2022: Skuru IK
2023: IK Sävehof

Turneringstrad

Publicerad: 2024-02-08

Senast uppdaterad: 2024-02-08

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!