Gå till innehåll

HF Mitt

HF Mitt

Ambassadör Anton Söderström Hand The Ball

Anton, du är ambassadör för Hand The Ball i HF Syd. Berätta hur det började!
- Allting började i gamla HF Småland-Blekinge där idén kom ifrån SHF om att starta ett nytt projekt som riktade sig mot skola och rekrytering. Med hjälp ifrån RF Sisu så lyckades vi snickra ihop ett bra koncept med både finansiering och aktiv verksamhet där jag kunde åka ut till alla möjliga skolor och föreningar runt om i distriktet. Trots (eller kanske på grund av) att en pandemi stod för dörren lyckades jag komma ut på en hel del skolor och när allting annat var stängt och uppskjutet så fick vi ett oerhört gehör för vår verksamhet. I skrivande stund har vi hunnit med cirka 60 besök och nått ut till ungefär 2500 elever och spelare.

Hur ser ett Hand The Ball besök ut?
- Ett vanligt besök brukar börja med att alla får varsin boll och får bekanta sig med den.
Vi kastar bollen till oss själva, rullar och studsar och efter ett tag även pass och andra bollkonster. Vi kör ofta prickboll då vi är 2 och 2 där man turas om att bestämma vad man ska pricka.
Vi brukar avsluta med att köra hinderbana eller att hänga upp en högtalare man ska skjuta på. Givetvis har vi musik hela passet!

Vilken är din roll som ambassadör?
- Min roll går ut på att sprida och visa upp Hand The Ball konceptet för så många som möjligt och se till att fler personer får ta del av den rörelseglädje som är Hand the ball och så småningom kanske även handboll. Jag åker runt till de verksamheter som är intresserade och kör ett Prova-på pass och därefter får de själva bestämma om de vill haka på eller inte.

Hur många engagerade har ni för Hand the Ball?
- Det finns Ambassadörer i alla Distriktsförbunden i Sverige och antalet utöver har ökat lavinartat det senaste året. Många föreningar oavsett nivå har tagit in Hand The Ball och i princip alla har verkligen gillat och fortsatt jobbat med projektet.

Vad skulle du säga är det roligaste med att vara ambassadör i Hand the Ball?
- Bollen och kreativiteten! Jag kan hålla i 6-7 pass om dagen när jag är ute på skolor, men varje pass har alltid någon som kommer på något nytt som jag aldrig sett eller någon annan överraskning. Bollen lockar fram tankar och lekar som oftast blir svåra eller inte fungerar med en hård boll. Kombinationen är oslagbar!

Om man som förening funderat på att starta Hand The Ball, vilka är dina tips?
- Våga ta steget! Ledare för Hand the ball kan vara vem som helst, gärna någon som inte varit ledare innan. Det är ett utmärkt steg för yngre spelare att bli ledare i verksamheten. Sök gärna samarbete med fritids då de oftast står och skriker efter en sådan verksamhet någon gång i veckan.

Hur ser framtiden ut för Hand the Ball?
- Framtiden ÄR Hand the ball! Konceptet ligger väldigt långt fram, om inte först inom svensk idrott. Mycket på grund av sina värderingar och sitt arbetssätt gör att det är otroligt attraktivt, främst för barn som vanligtvis inte idrottar. Här ser man tydligt att de också kan vara med och att leken är viktigare än prestationen. Jag tror att Hand the Ball kommer få allt större framgångar och allt mer uppmärksamhet inom SDF och övrig media inom den snara framtiden!

Stort tack för föreningsinspirationen Anton!

Har din förening någon satsning eller fokusområde som ni vill berätta mer om? Kontakta då camilla@handbollsyd.se

Publicerad: 2022-04-21

Senast uppdaterad: 2022-11-23

Författare: Camilla Rohlén