Gå till innehåll

HF Mitt

HF Mitt

Handboll Fitness IFK Malmö

IFK Malmö, ni arrangerar Handboll Fitness i er förening. Berätta hur det började!
- Vi kom i kontakt med Handboll Fitness genom dåvarande Skånska handbollsförbundet (nuvarande Handbollsförbundet Syd) och valde att testa konceptet i föreningen. Det som stimulerade oss att dra igång var att vi nu på ett enkelt och inbjudande sätt kunde erbjuda träningsmöjligheter till alla våra medlemmar oavsett ålder och tidigare handbollserfarenhet.

Hur många träningar har ni i veckan och för vilka åldrar?
- Vi kör en träning i vecka och träningen är egentligen öppen för 16+ men alla är välkomna.

I vilken hall och vilken tid har ni träningarna?
- Geijerskolan, tisdagar kl. 20:30 – 21:30. Varmt välkomna!

Hur ser ett Handboll Fitness pass ut?
- En kort samling där nya deltagare presenteras, dagens träningspass introduceras och sedan kör vi i gång. Våra pass är uppdelat i 20 minuter Puls (pulshöjande träning), 20 minuter Power (styrka) och 20 minuter Play (spel).

Vilken är din roll i föreningen?
- Jag är anställd av föreningen som sportkonsulent.

Hur många engagerade har ni i Handboll Fitness? Och vem håller i det?
- Det är jag som håller i det och det i egenskap som anställd i föreningen. Sedan har vi ett par medlemmar som har viss erfarenhet av konceptet som är med och planerar och håller i passen. Men vår grundtanke är att alla deltagare kan vara med och lägga upp ett pass.

Hur många är ni i träningsgruppen och hur ser medlemsskapet ut?
- Vi startade i augusti och är nu 30 medlemmar i träningsgruppen. Att bli medlem i föreningens Handboll Fitness kostar 150kr per säsong och innefattar ett medlemskap i IFK Malmö Handboll.

Vad har Handboll Fitness givit er som förening?
- I första hand en möjlighet för alla våra medlemmar att träna tillsammans organiserad inom ramen för IFK Malmö Handboll. Vår förening har genom Handboll Fitness blivit mer inkluderande och är med och bidrar till en bättre folkhälsa.

Vad skulle du säga är det roligaste med att ni har Handboll Fitness i IFK Malmö?
- Att vi kan erbjuda alla våra nuvarande medlemmar och nya medlemmar en träningsmöjlighet som bygger på rörelseglädje och gemenskap med ett tydligt inkluderingsperspektiv. Alla kan vara med och träna oavsett handbollserfarenhet och alla är verkligen välkomna att vara med.

Om man som förening funderat på att starta Handboll Fitness, vilka är dina tips?
- Testa på konceptet. Bjud in alla i föreningen (ledare, styrelsen, målsmän, sponsorer) och bara kör ett par pass. Efter det kan det vara läge att lyssna in deltagarna och utifrån det sätta en organisation (målgrupp, frekvens mm)

Berätta om ett fint ögonblick under en träning.
- När en vårdnadshavare, till en ungdomsspelare i föreningen, utan någon tidigare handbollserfarenhet efter en träning utbrister att handboll är ju jätteroligt! så känns det som att vi når ut till alla.

Vart ska man börja processen och finns det något stöd att få?
- Är din förening intresserad av att testa och köra igång Handboll Fitness kontakta handbollfitness@handboll.rf.se och skriv att ni är intresserade. Ni kan också kolla in konceptet på Svensk handbolls hemsida Här Länk till annan webbplats. och ett informationsvideoklipp här. Länk till annan webbplats.

Hur ser framtiden ut för Handboll Fitness i IFK Malmö?
- Vi har kört sen augusti nu och gruppen börjar sätta sig med ett tiotal deltagare som alltid kommer. Vi är fortfarande i fasen att det nästintill kommer någon ny varje träning. Vår ambition är att fortsätta att implementera Handboll Fitness i föreningen och utöka deltagarbasen.


Stort tack för föreningsinspirationen IFK Malmö Handboll!

Har din förening någon satsning eller fokusområde som ni vill berätta mer om? Kontakta då camilla@handbollsyd.se

Publicerad: 2022-04-07

Senast uppdaterad: 2022-11-23

Författare: Camilla Rohlén