Gå till innehåll

HF Mitt

HF Mitt

Ledarträffar i Karlshamns HF

Karlshamns HF, under säsongen har er förening satsat på ledarträffar. Berätta hur det började!
- Karlshamns HF var i ett läge mitt i Coronan där vi tappat mycket verksamhet och jag tror också att ledarna i de olika lagen jobbade mycket isolerat. Varför det kom önskemål om ledarträffar. Vi samlade hela föreningen till en träff där vi bestämde oss för att träffas i någon form.

Hur ser processen ut och hur väljer ni tema på träffarna?
- När vi bestämde oss för ledarträffar så hade vi också en diskussion om team/ämnen. Då önskades både teaman och tips handbollsträning och ledarskap, exempelvis hur får jag mina killar och tjejer mer aktiva på träningen… Hur får jag med alla i gruppen…
Så varje gång – en gång i månaden – så har vi både praktik handboll och ledarskap.
Det andra beslutet var att vi hade så många idéer, kunskap och kraft bland egna ledarna så vi lär och tipsar varandra och tar in föreläsare när vi en gång per termin tar in någon till storföreläsning ex. kost i höstas och nu i vår Första hjälpen och skadepreventivt.

Hur kan en träff se ut?
- Vi har valt att lägga träffarna ute i verksamheten helt vanliga träningskvällar och hälsar på så sätt på varandras verksamhet. Så då börjar det med att värdarna/ledarna för det laget som vi besöker kör lite favoritövningar med sitt gäng som övningstrupp. Vi lär någon ny övning, någon ny lek osv. och samtidigt uppmärksammar lagets killar, tjejer och ledare. Därefter kör någon annat något tema ex passning- och skotteknik.
Efter 60–75 minuter så letar vi oss till något teoriutrymme i den hall som vi är i, ofta ett omklädningsrum. Där tar vi upp en förannonserad fråga i ledarskap. En diskussion som leds av samma person varje gång. Här får också varje lag och ledare berätta kort om läget i laget. Sist tar vi aktuella önskemål inför ny ledarträffar osv.

Vad ser ni för positiva effekter av att arbeta med detta?
- Hela klubben kommer närmare varandra, lär oss av varandra och ser vilken vilja och kraft vi har i klubben! Vi får mycket spontana reaktioner på att det är nyttigt och skapar trivsel. Också lättplanerat – lokal finns, övningstrupp finns, ”föreläsare” finns.

Samverkar ni med några utanför föreningen?
- Ja, både RF-SISU Blekinge och Handboll Syd

Vad skulle du säga är det roligaste med att satsa på ledarträffarna?
- Att möta varandra och se vilja och kraft ute i verksamheten.

Om man som förening funderat på att starta denna process, vilka är dina tips?
-
Jo men, första att göra det….se enkelheten – låt behovet komma från era ledare och peta sedan in lite ”från sidan” – glöm inte ledarskapet, blir fantastiska diskussioner.
Vi har satsat på välorganiserat kaos.

Berätta om ett fint ögonblick som har skett under satsningen.
-
Det var när vi tog upp om vi skulle starta och ALLA var på med förslag osv!

Sedan att komma till välbesökta träffar där diskussioner drar igång spontant bara ledarna kommer innanför dörrarna.

Men också när man som ledare möte killar och tjejer från olika lag som säger…du var på min träning…tror den är viktig…för alla!

Tack Karlshamns HF för inspirationen!

Har din förening någon satsning eller fokusområde som ni vill berätta mer om? Kontakta då camilla@handbollsyd.se

Publicerad: 2022-03-24

Senast uppdaterad: 2022-11-23

Författare: Camilla Rohlén