Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

Kommunträffar, finbesök och påverkansarbete

Hallfrågan är ett ständigt pågående arbete. Processer som tar lång tid och byggplaner som ändras, men Handbollförbundet Öst fortsättar att delta och ta plats.

Vi gör en del för att komma framåt, bland annat påminner och följer vi upp med lokala politiker. Har en dialog med tjänstemän i kommunerna. Stöttar föreningarna och samverkar med RF-SISU och andra specialdistriksförbund (SDF).
- Anna Bisso, Operativ Chef Handbollförbundet Öst.

Under hösten och nu senast i november har Handbollförbundet Öst deltagit i samtal med både politiker och tjänstemän inom kommunerna.

10 november
Den 10 november var Handbollförbundet Öst på kommunträff med RF-SISU Stockholm med flertalet kommuner från vårt distrikt. Där fick vi en intressant dragning med statistik på deltagartillfällen, vilka kommuner som ökar och hur vi kan får extra bra koll i de områden som är utvalda till idrottsklivet. I vårt distrikt finns närmare hälften av alla områden som är bland de 61 stycken utvalda av polisen. Så förhoppningarna är att idrottsklivet blir ett långsiktigt arbete.
Läs mer om Idrottsklivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

11 november
Handbollförbundet Öst var på plats under Skuru och Hammarbys dubbelarrangemang i Eriksdalshallen den 11 november och fick besök av Marina Högland, förvaltningschef för idrottsförvaltningen Stockholm stad och Johan Heinonen tf ordförande idrottsnämnde. Vi pratade om handbollens förutsättningar med Hammarby Handboll, önskan om att öppna stängda skolsalar, idrottspolitiskt program och visade upp Svensk handboll på topp nivå, vilket vi såklart är stolta över.

Under ett par år har vi tillsammans med de andra åtta special distriksförbunden (SDF) arbetet fram regelbundna uppföljningar med Stockholm stad kring kommande hallbyggen och öppnade av andra ytor. Nästa träff är den 15 december då vi med spänning ser fram emot att de följer tilltänkt budget och byggplan.

29 november
En ny träff med Idrottsarena genomfördes den 29 november med blandade föredragningar. Allt från hur Järva behöver börja rita in idrotten i sina satsningar, till hur Karlstad (med 97 000 invånare) byggt tio fullstora hallar sedan 2015, vilket är fler än Stockholm stad. Gäst under dagen var bla Patrik Cordner, Chef ordning och säkerhet Nationella operativa avdelningen på polismyndigheten. Patrik lyfte hur viktig roll idrotten har i samhället. Att idrottsledare i många lägen räddar ungdomar som hamnat på villovägar. Även om idrotten inte kan rädda alla, är den en betydande del i samhället.

Ett forum för att påverka och lyfta fram att det är dyrt att INTE satsa på idrott!
Läs mer om Idrottsarena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andra samtal och träffar
Utöver dessa specifika träffar som vi nämnt ovan har Handbollförbundet Öst under hösten träffat Nacka kommun, Bokningsenheten för Stockholm Stad och besökt Sollentunas ordförande i idrottsnämnden. Viktiga frågor som vi har med i samtalen; är föreningarnas behov, nya anläggningar, skolsalar och även andra specifika behov som vi och föreningarna ser saknas inom sin kommun. I mötet med Nacka kommun var det tex stort fokus på behovet av en evenemangsarena. Medan mötet med Bokningsenheten för Stockholm Stad den här gången handlade om framtida hallfördelningar, bästa sättet att nyttja hallarna, ge små föreningar utrymme att växa och hur vi ska samverka för att klister inte ska samtalas som ett problem utan att det är städningen som måste bli lättare och effektivare.

Vi måste tillsammans påverka, påminna och lyfta fram frågan kring hallar. Det går ibland väldigt långsamt, men ju mer vi följer upp, ju bättre blir förhoppningsvis resultatet.

Bygg i kapp och bygg i takt! Återigen; det är dyrt att inte satsa på idrott.

Publicerad: 2023-12-05

Senast uppdaterad: 2023-12-05

Författare: Maria Casado

Intressant? Dela gärna!